Harmony

& other dreams…

BERNARD WERBER DESPRE SCHIMBAREA LUMII

           Pe Pamant se nasc in fiecare an milioane de fiinte omenesti. Ele transforma tone de carne, de fructe si de legume in tone de excremente. Se agita, se reproduc apoi mor. Asta nu e nimic extraordinar, dar in asta consta sensul existentei noastre. Nastere-Mancare-Agitatie-Reproducere-Moarte.
Intre timp, avem impresia ca suntem importanti pentru ca facem zgomot cu gura simiscari cu mainile si picioarele. Dar eu spun : nu suntem mare lucru si ajungem sa devenim putreziciune si apoi tarana.
           Sursa : individ chestionat la intamplare pe strada.
           Bernard Werber – „Imperiul Ingerilor” 
 
          Scriitorul si psihologul francez Bernard Werber ne aduce in atentie cateva idei extrem de adevarate despre fiinta umana si modul in care se prezinta societatea umana in vremurile actuale.

          Pe vremuri, cei care aveau acces la cunostinte fundamentale asupra naturii omului nu le puteau dezvalui direct. Profetii se exprimau deci prin parabole, metafore, simboluri, aluzii, subintelesuri. Le era teama ca stiinta sa nu se imprastie prea repede. Le era teama sa nu fie gresit intelesi. Creau initieri ca sa-i aleaga pe spranceana pe cei care erau demni sa aiba acces la informatiile importante. Creau ierarhii de cunoscatori.
          Acele timpuri au trecut. De acum inainte toate secretele pot sa fie expuse marelui public, caci trebuie sa recunoastem : nu inteleg decat cei care doresc sa inteleaga. „Dorinta de a sti” este cel mai puternic motor uman.
Edmond Wells – Enciclopedia cunoasterii relative si absolute, vol IV
(din romanul „Imperiul Ingerilor”)

          Nu chiar toate secretele, dar oricum destul de multe incep sa iasa la iveala despre lumea noastra. Modul in care noi credem ca stau lucrurile este diferit de lumea reala – dar acest lucru va fi inteles doar de catre cei care se vor deschide si vor deveni constienti.

          Pe vremuri, pentru ca unele idei considerate subversive de catre puterea de atunci sa nu ajunga la marele public, fusese infiintata o institutie politieneasca : cenzura de stat, care avea sarcina sa interzica pur si simplu propagarea operelor prea ‚subversive’.
          Azi, cenzura si-a schimbat fata. Acum nu mai actioneaza lipsa, ci abundenta. Sub avalansa neintrerupta de informatii neinsemnate, nimeni nu mai stie de unde sa ia informatiile interesante. Difuzand cu tona tot felul de muzici similare, producatorii de discuri impiedica aparitia unor noi curente muzicale. Tot asa, prin miile de carti care apar pe luna, editorii impiedica aparitia unor noi curente literare. Multimea unor insipiditati similare blocheaza creatia originala, si nici criticii care ar trebui sa filtreze aceasta masa nu mai au timp sa citeasca, sa vada sau sa asculte totul.
          Astfel se ajunge la paradoxuri. Cu cat sunt mai multe canale de televiziune, de radio, ziare, suporturi mediatice cu atat diversitatea de creatie este mai mica. Se raspandeste tenta cenusie.
          Toate acestea fac parte din vechea logica : nu trebuie sa apara nimic „original” care sa poata pune in discutie sistemul. Se cheltuieste o energie imensa pentru ca totul sa ramana imobil.
Edmond Wells – Enciclopedia cunoasterii relative si absolute, vol III
(din romanul „Revolutia Furnicilor”)

       Extrem de real. Vezi standuri cu sute de carti despre sanatate, comunicare, cunoastere interioara – si dintre ele doar cateva sunt cu adevarat extrem de valoroase. Majoritatea sunt mai putin importante – dar sunt amestecate cu primele, astfel incat este foarte greu sa le recunosti pe cele esentiale. La fel si cu emisiunile TV pe astfel de subiecte. De asemenea, Orson Scott Card (autorul seriei de romane SF cu Ender) spunea ca atunci cand un adevar care nu se doreste a fi cunoscut ajunge ´pe piata´, imediat se lanseaza o ´contra-informatie´, astfel incat nimeni nu mai stie ce este real si ce nu (vezi ´Codul lui Da Vinci´ si ´Codul spart al lui Da Vinci´).
 
Science Frontiere : De cand ai inceput sa vrei sa schimbi lumea ?
Bernard Werber : Dorinta asta am avut-o de cand am venit pe lume..Mi s-a parut ca afara era cam frig si prea multa lumina…
SF : Chiar e nevoie sa schimbam lumea ?
BW : Omenirea bate pasul pe loc. Trebuie neaparat sa mearga inainte !
SF : Dar nu poti forta oamenii sa schimbe lumea…
BW : Nu, dar ii poti educa.
SF : Cum procedezi concret ca sa schimbi lumea ?
BW : Mijlocul cel mai puternic ca sa schimbi lumea este sa ai idei. Caci ideile sunt ca virusii, contagioase ! Pot sa faca turul planetei in foarte putin timp si pot sa rastoarne fortarete !
SF : Si cum procedezi zilnic ?
BW : Incerc sa-mi hranesc creierul astfel incat sa fie un muschi care se intareste tot timpul. Cred ca din momentul in care nu-ti mai pui intrebari, nu mai esti curios, nu te mai minunezi in fata micilor lucruri din jurul tau se poate spune ca, intr-un fel, esti mort ! Deci incerc sa cultiv aceasta latura aproape copilareasca, care este calitatea de a te minuna in fata tuturor lucrurilor si de a-ti pastra curiozitatea intacta.
SF : Sa fie aceasta o atitudine serioasa ?
BW : Cine a spus ca sunt serios !
(interviu cu revista Science Frontiere) 

       Nu poti educa oamenii decat daca aleg ei insisi sa se educe, sa ‚absoarba’ ideile noi si valoroase despre lume si viata. Intr-adevar, nu ne putem decat minuna in fata vietii. Tot el spunea : Ce cauza merita sa te interesezi de ea ? Viata asa cum o vedem. Este destul de magica sa nu fie nevoie sa inventezi ceva in plus. Si, intr-adevar, Leonard Alston Wilkinson spunea ca seriozitatea este principala cauza a tuturor problemelor, de la cancer pana la reincarnare ! Asa ca Bernard Werber are o atitudine corecta, in tot ceea ce afirma !

Anunțuri

Martie 18, 2009 - Posted by | Uncategorized

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: