Harmony

& other dreams…

Istria – Caranasuf

Histria – cetatea de carciumi

Aici a fost adus tatal meu, impreuna cu parintii si cu toata familia, din Caliacra…

 •  La Histria au trait pe rand greci, romani, turci, bulgari. De o suta de ani, aici locuiesc romani. In antichitate, cetatea adapostea un tribunal, o banca si bai publice. Prezentul aduna-n Istria doar 12 carciumi si o scoala.
 • Pe malul lacului Sinoe se afla Cetatea Histria – prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei. La 8 kilometri departare de ruine se gaseste satul Istria, asezare intemeiata de bogatul turc Nasuf cel Negru. De aceea, pana in 1914, localitatea s-a numit Caranasuf. In 1822 au venit 15 familii de bulgari care au inlocuit populatia turceasca. Dupa un secol, nu mai era picior de turc in Istria… Bulgari da…  
 • Primii romani au venit pe la 1860 in vatra satului; erau mocani de la Sibiu. Printre ei, si strabunicii mei din partea bunicului meu, Ganea Grigore, mort in razboi, la Odessa, la 33 de ani.  Astazi, satul e compact romanesc, majoritatea locuitorilor provenind din Oltenia si Teleorman. Dupa ce in 1940 s-a semnat Conventia de la Craiova privind schimbul de populatie, 80 de familii de bulgari au plecat in Cadrilater, iar romanii s-au intors, si ei, in vatra lor, unii dintre ei ajungand, insa chiar in Piatra Neamt.
 • Speranta cea mare sta in agroturism si in baile de namol de la Nuntasi, sat din comuna Istria.   „Namolul de la noi e mai bun decat cel de la Techirghiol”, se lauda un secretar de Primarie.
 • Locuitorii  care au detinut pamant in locuri bune de exploatat au fost inselati de catre primarie si  pamantul le-a fost restituit te miri pe unde, numai pe malul lacului nu, caci se intuia valoarea acestuia si, doar n-or sa dea „prostilor” asa ceva pe mana. Daca, totusi, cercetezi faptele, afli ca pamantul de pe malul lacului este trecut in posesia lui Enache Perifan, actual consilier al primariei. De la cine a cumparat acel pamant sau cum l-a obtinut, mister total.  Actele au disparut din arhive, pamantul a fost semanat cu lucerna… batista pe tambal… Tatal meu, Ganea Ion, stia foarte bine bucata lor de pamant, data cu act atunci cand  au venit din Bulgaria…  De cand ma stiu, opream in vacante pe malul lacului Nuntasi ca sa-mi arate tata unde era pamantul lu’ Batu’… si acum… a ajuns in posesia smecherilor… 
 • Pana una alta, eu detin un act al strabunicului meu, Capatina Dumitru, in care se arata cum a fost pus in posesie, la schimbul de populatie intre Romania si Bulgaria, din 1940, cu 10 ha de pamant PE MALUL LACULUI, aratandu-se in acel act vecinii. Actul pe care il detin este o copie dar originalul a disparut din arhive… astfel incat, orice incercare de a obtine cele cuvenite este limitata. Surprinzator, ni se spune sa aducem martori , fiind evident ca acestia se odihnesc de ceva timp si nu mai au cum sa vina la proces…
 • De cand au fost concesionate portiuni din lacul Sinoe, localnicii nu mai au voie nici sa pescuiasca. Se plang ca jandarmii si politia de frontiera pazesc pestii care li se cuvin. „Ionica Asandi s-a dus la pescuit si l-au impuscat paznicii in rotula, de-a ramas bietul baiat olog de-un picior”, zice nea Fane care-a iesit la poarta sa vada de unde au venit masinile la Primarie. A crezut ca incepe iar campania electorala. Actualul primar e membru PNL si-a castigat din primul tur. Desi contracandidatul de la PSD, fostul primar a incropit intr-o saptamana un parc de promenada.
 • Biserica ingropata

  In 1860, bulgarii au construit biserica satului Istria. Locasul de cult e pe jumatate ingropat, iar piatra necesara constructiei s-a adus din cetatea antica. Turcii au impus scufudarea bisericii la aproape un metru in pamant, pentru a o deosebi de geamii – numai ele puteau fi zidite pe suprafata pamantului. Nici forma exterioara nu trebuia sa indice ca acolo exista un locas de cult. Astfel, biserica n-are turle – e fara glas, sta sprijinita pe contraforti grosi ca de cetate si nu e pictata nici in exterior, nici in interior. Turcii au incercat cu tot dinadinsul sa ascunda ca satul e populat si de crestini. In lipsa turlei, au introdus 52 de ulcioare ca sa dea rezonanta cantarilor bisericesti. In curtea acestei biserici, la loc de cinste, este ingropat bunicul meu, Ganea Grigore, mort in razboi, la Odessa.

   
  Scurtă descriere

  In anul 1857 prefectul de Babadag, Asan Beiu a aprobat construirea unei biserici ortodoxe, la interventiile repetate ale comunitatii bulgare din Caranasuf (din1924 Istria).Conditiile au fost ca biserica sa nu fie inalta, sa nu aiba turle si clopotnita, pentru a nu depasi inaltimea geamiei.Constructia s-a realizat prin contributia generala a comunitatii bulgare existente  in localitate incepand din 1822. Se spune ca piatra a fost adusa de la Histria.Exista marturie un capitel ionic in interior, ingropat fata de pardoseala, la baza coloanei din dreapta intrarii a cafasului. A fost executata de mesteri locali si din Bulgaria, de la Tarnovo, fiind terminata in 18 august 1860 si sfintita in 1864, de episcopul grec Dionisie del Calpatos. In 1862 s-au executat catapeteasma si usile imparatesti din lemn de stejar si brad, de Gheorghe Dobre Velicu si echipa sa. Pictura catapetesmei este realizata de Stefan Zahariev, dn zona Tarnovo.Biserica are planul bazilical, cu abside, fara cupola si turle. Prezinta elemente de stil rasaritean, bizantin, specific perioadei de dominatie otomana.   

   

  Istoria spune ca biserica din Istria a fost construita de 54 de familii de crestini ortodocsi, refugiati din sudul Basarabiei. Dupa anul 1812, cand oamenii s-au asezat in acest sat, localitatea s-a numit pana in anul 1914 Caranasuf, dupa numele ctitorului sau, turcul Nasuf cel Negru. In 1914, Vasile Parvan a descoperit ruinele cetatii greco-romane din apropierea comunei si a identificat Histria drept cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei. Credinciosi, bulgarii au cerut autoritatilor turcesti de la Babadag sa aprobe construirea unei biserici ortodoxe. In 1857, turcii au fost de acord, dar au pus conditii: lacasul nu trebuia sa fie mai inalt decat casele satului, fara turle, clopot si clopotnita. Scopul: nu trebuia in ruptul capului sa se deosebeasca de geamii. Oamenii au acceptat, iar temelia bisericii s-a turnat la 50 de centimetri sub nivelul caselor. Inventivi, bulgarii au inaltat peretii cu piatra adusa de la ruinele Cetatii Histria. Peretii neacoperiti de picturi respira prin mici orificii create in ziduri prin faptul ca, in lipsa turlelor, biserica nu ar fi avut acustica. In 1857 oamenii au gandit un sistem unic de sonorizare: au ingropat in ziduri 52 de amfore aduse tot din bogata cetate Histria. Catapeteasma bisericii a prins viata din alte trunchiuri. Din opt stejari grosi au fost ciopliti stalpii si grinzile, iar crestinii au creat si catapeteasma. Se pare ca din Imperiul Otoman a fost adus numai pictorul Stefan Zahariev care a pictat icoanele catapeteasmei, insa s-a semnat doar pe cea a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Biserica s-a sfintit la 18 august 1869, in timpul pasei Megit, de episcopul grec Dionisie Del Carpatos. 

  Reclame

  septembrie 8, 2008 - Posted by | Uncategorized

  Niciun comentariu până acum.

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s

  %d blogeri au apreciat asta: