Harmony

& other dreams…

Cum depistam impostorii sentimentali de langa noi

imposter.jpg    Cam greu daca nu stim psihologie, mai exact AT (analiza tranzactionala)

Script = tipar de comportament, totdeauna negativ, preluat din familie si folosit de victima sau agresor in scopul obtinerii unor beneficii (materiale, morale, sex).

Exemplu de preluare de script:

O sotie victima a trait 30 de ani langa un sot care i-a luat luna de luna salarul motivand:
”trebuie sa economisim pentru masina”, apoi masina o conduce el, ea niciodata
Timp de 10 ani cat cei doi strang bani pentru masina, sotia cere bani de paine la sot, cere bani de cafea de la sot, de tampax daca vreti, ajunge o zdreanta, dar ea nu stie, ca e motivata: „vom avea masina, bun comun”

Dupa masina, urmeaza alt obiectiv:
strangem bani pentru casa, si casa va fi pe numele lui, al sotului.
Orice cheltuiala, oricat de marunta face sotia pentru sufletul ei, sotul va spune, de ce risipesti banii? Avem un obiectiv.

In final, dupa 30 de ani de exploatare, sotia pleaca, fuge in lume, dar oricand va dori sa-si cumpere ceva pentru ea se va simti vinovata de „RISIPIREA BANILOR” …

SCRIPT in psihologie e un cuvant elegant pentru ceea ce religiile numesc DEMON.
Daca femeia asta are un copil, la fel va face cu copilul ei fara sa-si dea seama de ce, fiindca scriptul lucreaza din subconstientul ei.

Psihoterapia tocmai asta face, anuleaza scriptul, e o EXORCIZARE.
Si se face eficient prin ANALIZA TRANZACTIONALA. Eficient atat timp cat victima nu se sinucide sau nu dezvolta psihoza.

Cautati un specialist in asa ceva. Nu mergeti la psihiatru, veti deveni un pacient cronic, si in cele din urma, vine SINUCIDEREA.

Odata terapia incheiata, nu veti mai putea fi manipulat si nici nu veti dori sa manipulati pe nimeni.

Cine nu mai doreste sa se minta pe el insusi, si nu mai doreste sa fie mintit (manipulat) poate fi propriul sau terapeut.
Dar in faze avansate, cand persoana deja se simte atat de devalorizata de agresor incat doreste sinuciderea, e preferabil un psihoterapeut competent, o persoana neutra, cu autoritate asupra victimei, pentru a o smulge din cercul de serpi in care se autocomplace sa zaca. Serpii fiind uneori chiar membrii familiei sale, intre care exista doar interese, nu SENTIMENTE sincere.

Constientizarea scriptului se face repede, in primele 5-10 sdinte, daca psihologul nu e un sarlatan care si-a propus sa beleasca banii de pe pacient. Terapia se incheie dupa cel mult un an, 40-50 sedinte, una pe saptamana, maxim 2.
Pacientul are un soc dur, cand constientizeaza ca traieste in cuib de serpi, nu poate accepta, de aceea e bine ca terapia sa fie facuta de o persoana neutra de familie.
Ameliorarea starii pacientului se vede dupa 2-3 luni, iar de la constientizarea scriptului (minciunii), patologia dispare in 2 ani. Ma refer la rana sufleteasca.

E absolut necesara separarea PERMANENTA si DEFINITIVA si a victimei de agresor. Daca cei doi au domiciliu comun, e semn de prognostic agravant. Victima va reveni la aceeasi stare. Si apoi chiar daca va parasi familia sa si isi va face alta, acolo va agresa exact in acelasi mod in care a fost si ea agresata sau va fi agresata fizic / psihic, depinde de scriptul cu care pleaca de acolo.

Eu, intr-o maniera absolut involuntara, am remarcat din tinerete ca la mine in familie exista o relatie patologica intre parintii mei si mine. Si chiar m-am gandit ca ei reactioneaza asa datorita unui pattern pe care si ei l-au mostenit de la ai lor…nu stiam atunci de script. Insa inca de mult m-a ingrozit faptul ca si eu voi reedita patternul lor in propria mea familie. Iar acest lucru ma framanta si azi, pentru ca recunosc, cu teama uneori, ca si eu reeditez unele dintre comportamentele lor fata de copilul meu, iar chestia asta se petrece involuntar, in momentele de epuizare psihica si fizica mare… acum am gasit o explicatie mai clara senzatiilor mele. Este clar ca eu traiesc in scriptul meu. Chestia asta am realizat-o involuntar, insa nu imi dadeam seama exact ce este. Am incercat singura, tot involuntar sa scap din el, insa am realizat ca nu pot complet.
Astazi stiu ca ai meii nu au putut nicicand nici macar sa isi constientizeze scriptul, insa eu as dori sa ma eliberez de modelul pe care vad ca il tot imit de la ei…nu identic, insa, la o analiza atenta, esenta este aceeasi.

******************************************

Dupa ce iti constientizezi scriptul, si conflictele rezultate din el, prin psihoterapie, tot prin psihoterapie poti sa iti rezolvi aceste conflicte interioare. Singur e foarte greu, dar nu imposibil.

Dupa constientizarea sriptului, creierul nostru lucreaza si il elimina printr-o lupta dura intre constient si subconstient.
Pentru succes, e absolut necesara evitarea oricarui contact intre cel care si-a facut psihoterapia si cei care i-au creat scriptul, patologia, modul patologic de a relationa cu cei din jur.

Cel „exorcizat” nu trebuie sa mai aiba contact cu cei care l-au „demonizat”. De aceea multi copii sunt f. fericiti dupa ce parintii sai mor de tineri, si acesti copii din nevolnici evolueaza spectaculos spre bine, factorul involutiv / inhibant a fost inlaturat de natura iar copiii care altfel ar fi evoluat spre o pseudodebilitate certa, acum zburda ca si cainele scapat din lant.

Cu mine mama nu mai indrazneste sa aiba chiar actiunile din tinerete, pentru ca i-am spus ca, daca nu isi poate realiza si accepta patologia, trebuie sa inteleaga clar ca era ei de teroare asupra mea s-a incheiat si ca nu voi mai tolera nimic, dar absolut nimic, din ceea ce consider anormal in comportamentul lor, incepand cu amestecul in viata mea. Din pacate, ma expun in continuare…

„AT-ul merge foarte bine cu analiza existentiala- pentru un client care are anumite inclinatii filosofice”

Se aduce de multe ori in discutie sincuciderea ca solutie pe care ar adopta-o o potentiala victima. Nu neg faptul ca multi oameni prinsi in capcana, pentru ca pana la urma asta este, o capcana dureroasa din care ai senzatia ca nu poti iesi, se gandesc uneori la solutia asta finala, insa, trecand peste termenii socanti meniti sa atraga atentia asupra articolelor, suntem toti in anumita masura sub influenta unui scenariu de viata mai mult sau mai putin nociv. Mi se pare ca a te gandi constant la sinucidere ca la o modalitate de a-ti rezolva problema deja este un stadiu final, care, insa, ascunde un potential transformator: daca ajungi la limita, de fapt ai ajuns sa constientizezi perversitatea unor influente pe care aparent nu le poti invinge. Sa fie oare fundul prapastiei un punct de cotitura favorabil? Hmmm…

**************
Modul in care se realizeaza implementarea scenariului de viata, si transmiterea lui.

Exista un fel de traditie, de „apetenta” in cadrul unei familii catre crearea unor anumite scenarii? De exemplu, daca am putea analiza longitudinal, din generatie in generatie, o familie si am descoperi un pattern care indica un fel de paranoia legata de relatiile interumane (dau un exemplu), nu putem astepta in mod logic, ca urmasul sa sufere de pe urma unui scenariu de acest gen? Daca am fi autodidacti, de unde ar trebui sa incepem cutarea scenariului si scoaterea lui la suprafata? In ce masura putem face asta?
Oare in mod real ca desprinderea definitiva din sanul familiei aduce vreun folos? Pentru ca pana la urma, acolo se sedimenteaza scenariul si ia nastere; oamenii cu care intram in contact doar ni-l activeza.

Exista mai multe forme de sinucidere, nebunia, drogurile, te sinucizi fiindca ai fost programat de mic sa te autoelimini, sa te autodistrugi. Structura slaba, psihicul labil a preluat acest „setup” ca just.
Inainte de a te distruge pe tine, iti distrugi pilonii, relatia, prietenii, renunti la hobby-uri.
Atat timp cat poti sa-i „programezi” pe altii la autodistrugere nu te sinucizi. 
Cand ai distrus tot in jur, nu mai ai forta de a cauta noi victime, decizi ca e timpul sa te cureti.
Asta in cazul adultilor.
Copiii care se sinucid, o fac pentru ca ei simt ca nu exista in absenta dragostei parintilor. Sinele lor e foarte slab.
Nu toti copiii pot supravietui acestei traume, care e lipsa de afectiune parinteasca.
Mai ales daca au gustat acea afectiune intr-un climat de totala dependenta afectiva. Au avut acele mame care s-au hranit ele insele din dragostea copiilor lor pentre ele, fiindca din relatia cu sotul sau partenerul nu venea nimic…

0.Interpretarea in oglinda a mesajelor:

Sa zicem ca o fata spune urmatorul text catre un baiat sau alta fata (mai putin probabil, fetele nu se prea mint intre ele daca sunt prietene bune si de acelasi caracter):

„Nu ma intereseaza sexul nici unul cu bani decat in masura in care are sentimente si eu la fel” – foarte tare!

Ce vrea ea sa transmita de fapt ca sa se valorizeze moral pe sine catre un auditoriu suspicios: „nu ma intereseaza nici sexul nici banii, ci numai sentimentele!”

Dar de fapt daca pui oglinda pe textul initial rezulta: „ma intereseaza o relatie bazata pe sentimente in masura in care el aduce in relatie bani (pentru ea) si e potent sexual (tot numai pentru ea, evident)!”

Concluzia? Cum poate oglinda sa ghiceasca sensul corect al mesajelor desi nu are creier, iar unii oameni ba, desi toti au creier?

Nu e important ce spun oamenii, ceea ce spun ei de fapt ii da de gol, asa cum spunea E. Barne in „Ce spui dupa buna ziua?”

E importanta decriptarea in timp real a intentiei inconstiente a celuilalt de manipula. Unii numesc asta fler? Habar n-am!
Ca degeaba iti vine pe urma, cand deja ai fost manipulat(a).

Exemplul de mai sus mi-a venit in minte aleator, asa din viata mea de pe pozitia xy.
Sigur ca exista si fete care sa ne dea exemplu de mesaj masculin dublu care poate fi decriptat in oglinda.

Eu personal am intalnit urmatoarea situatie si urmatoarele declaratii facute de un barbat, pentru auditoriul din jur:” Nu m-am casatorit cu ea pentru ca era fata de nomenclaturist, avea facultate, si se invartea in cercuri selecte ci pentru ca o iubeam”. Si toata viata acel individ s-a comportat conform mesajului: ” M-am casatorit cu ea, pentru ca eu eram un sarantoc, frunza verde laba gastii, fara facultate, care ma dispretuiam, si am vrut sa ma valorizez social prin ea, speculand faptul ca ea parea sa ma iubeasca” De prisos sa spunem ca ambii „indragostiti”, la ora actuala, au in spate chinul a 16 ani de convietuire iad, un copil cu probleme psihice, timid la limita extrema ( dar altfel olimpic la invatatura), sunt ambii sociopati, iar ea dupa ce a agresat teribil in viata de familie, pe toti cei intalniti in cale, e aproape capabila si de crima ( cu tot statutul social „elevat” pe care il pretinde)…. pt ca lucrurile puse sub pres se transforma intr-un balaur care te va inghitzi…

Si am mai intalnit si urmatoarele declaratii, facute tot de un barbat:” Nu imi place sa ma culc cu o femeie care urmareste banii mei si nu are sentimente pentru mine”. Si tot timpul, acel barbat, s-a purtat in viata conform mesajului: ” Cat timp am bani , ma culc cu orice femeie care ma atrage fizic, chit ca stiu ca nu are sentimente pentru mine si ma considera un mosh bashit…”. Si tot timpul s-a simtit valorizat prin banii sai, si prin faptul ca poate avea langa el o femeie care sa fie admirata si de altii. Si evident, cand se simtea devalorizat in ochii celorlalti, datorita alegerilor facute, aplica instant principiul : „Da, oi avea eu capra moarta, insa la ceilalti e moarta de mai mult timp”.

Dar de ce nu ar proceda asa atata vreme cat in Romania femeile cad ca mustele in plasa celor cu oferta imobiliara si retributie mare? Ce alternativa are un barbat roman sa faca sex in tara asta (pana se indagosteste) decat ori sa minta, ori sa plateasca (direct sau mascat)? Subliniez ca si daca barbatul arata bine, tot trebuie sa minta, sa seduca.

Faceti un experiment, puneti un anunt la mobiliare, „tanar cu apartament si salariu mare, doresc casatorie…bla, bla”, (a se citi „am apartament si salar mare, dar ma casatoresc cu cine vreau eu cand vreau eu dar te iau de fraiera sa ma culc cu tine o vreme”). Cred ca in Bucuresti ar suna cam 100-200 de femei disperate pe saptamana. In provincie vreo 20-30 saptamanal. Adica, apare conceptul de „barbat agentie imobiliara”.
Pai asta e barbatul pentru o femeie, agentie imobiliara si bancomat? Sigur ca la asa educatie din partea femeii barbatul se adapteaza in consecinta. Gresit sa crezi ca o curva are sex. Curva e substantiv neutru… poate fi si el si ea… Si se pare ca stiu sa se atraga unii pe altii ca un magnet.

Exista agresori zgarciti si agresori darnici.

Agresorii zgarciti isi expun scopurile personale ca pe obiective comune, de familie (motiv pentru care victima nu trebuie sa „risipeasca” fondul comun al familiei fara acordul partenerului agresor).

Agresorii „darnici” cu cat sunt mai darnici la inceputul relatiei, cu atat mai devreme isi vor cere „rasplata”.

Singurul mod in care victima il poate rasplati pe agresor e sa se lase calcat(a) in picioare de el. Motivatia pentru care victima trebuie sa se lase calcat (a) in picioare e totdeauna pentru binele ei, al victimei si din „dragostea” agresorului pentru victima.

Sa moara ma-sa ce complicat… asadar, decriptati-va, scuturati-va de patternuri daca nu vreti sa vedeti candva ce-i ala iad… eu am vazut…

Reclame

noiembrie 11, 2007 - Posted by | Uncategorized

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: