Harmony

& other dreams…

Despre „Profetziile de la Celestine”

„Acesta nu e un roman care sa fie aruncat deoparte cu ushurintza . Trebuie aruncat cu mare forta .

Asta a scris Dorothy Parker despre o carte amintita azi doar pentru faptul ca nu i-a placut .Dintotdeauna mi-am dorit sa fi spus eu asta : shi daca ar fi fost sa zic eu asta , mi-ar fi placut sa o spun despre „Profetiile de la Celestine „ a lui James Redfield . Poate va intrebati de ce , daca eu cred ca aceasta carte e un gunoi ( lucru le care il cred ), si daca e atat de de-aruncat ( ceea ce este ), deci , de ce pierd timp valoros si spatiu pe hard -disk , scriind despre ea .
Motivul este ca ea este in mod minunat si remarcabil un gunoi : remarcabila pentru liniile fara valoare ale prozei si filosofiei sale , cat si pentru faptul ca , in ciuda inefabilei sale lipse de valoare , a fost listata in New York Times ca bestseller timp de 98 de saptamani la aceasta ora ( a doua dupa urmarea sa „A zecea viziune”.)
Cand un roman atat de plat artistic si de slab ideologic este un atat de fenomenal succes , o privire mai de aproape sigur e in ordine .
E o joaca de copii sa impart cartea in bucati , sa ma innamolesc in ea , sa
imi amestec metaforele mele si sa incep s-o fac arshice , dar mama mi-a spus ca , daca nu pot sa zic ceva frumos despre un subiect , mai bine e sa tac …
Asa ca am sa zic cateva lucruri bune despre „Profetiile de la Celestine „ inainte de a incepe sa le zic pe altele , care nu sunt deloc placute .Iar din respect pentru persoanele care au facut ca acest roman sa aiba succesul pe care il are , voi termina spunand inca niste lucruri frumoase , inainte de autoindulgenta izbucnire finala de vulgaritate …

Profetiile de la Celestine e printata pe hartie de buna calitate .Paginatia e clara si aerisita , cu o distanta potrivita intre liniile de text .Redfield a avut inspiratia sa se asigure ca fiecare capitol contine un sumar scurt al viziunilor elucidate in toate capitolele precedente , iar romanul sau e primul in ultimii zece ani care nu m-a pus deloc in situatia jenanta de a ma ridica din fotoliu sa caut dictionarul .
Gata . De acuma , am spus ceva frumos , si pot sa ma ocup , cu riscul pedepsei mamei , sa va explic de ce copilul acefal al creierului lui Redfield ma scoate din papuci .

Profetiile de la Celestine e, ostentativ , un roman . Intriga contine un complot ( un lucrator social fara nume in mijlocul unei crize a carierei calatoreste in Peru sa caute un manuscris profetic, antic , pe care guvernul peruvian si biserica catolica vor sa-l ascunda si distruga ) , mai sunt si niste personaje de fictiune ( nu poti sa fii mai fictional decat un preot latinoamerican numit Parintele Carl , un functionar peruvian numit Hinton , ori un profesor scandinav numit Edmond Connor …ca sa nu mai pomenim de un orash intreg de mayashi traind in Peru in loc de locurile mai conventionale ale mayashilor din America Centrala ).
Dar , din toate punctele de vedere , aceasta carte nu e atat un roman , cat un tratat de religie New Age . Complotul care nu actioneaza este pretextul explicarii , punct-per-capitol , a ideilor autorului despre destinul oamenilor si natura cosmosului . Personajele sunt mustiucuri de instrumente fara caracteristici speciale ale vocii monotone a autorului . Bineinteles ca un complot slab si personajele fara substanta nu neaparat ruineaza un roman ; opere recente ale lui Martin Amis si Stephen Fry ne vin in minte ca exemple savuroase a unor astfel de carti .Dar Fry si Amis se intampla sa fie daruiti in jonglarea cu cuvintele , ale caror romane sunt minunate prin stralucirea expresiilor , profunzimea si umorul prozei lor . Proza lui Redfield , pe de alta parte , e monotona ,moale si …ei bine , prozaica . Scriere mai de calitate poate fi gasita in Ghidul TV .
Dat fiind deci ca „Profetiile de la Celestine „nu e centrata nici pe intriga , nici pe personaje , si nu este o scriere de calitate dupa niciun alt standard elementar , ce prezinta acest roman cititorului ?
Hai sa denumim caretea aceasta , dintr-un act de caritate , „un roman de idei „ . Motivatia lui Redfield este sa impartaseasca publicului Cele Noua Viziuni pe care eroul anonim le gaseste intr-un manuscris mayas antic (document scris , inexplicabil si fara explicatie ,in Aramaica).Fiecare Viziune e o revelatie despre universul fizic , natura umana , beneficiile alimentatiei vegetariene , rezolvarea conflictelor sau evolutia transcorporala a speciei noastre . Cine e interesat poate gasi o sumarizare de o singura pagina a tuturor celor noua viziuni , online , la http://www.spiritweb.org/Spirit/celestine-9-insights.html .
Data fiind metafizica improbabila a Celor Noua Viziuni , se poate presupune ca cititorul trebuie sa se apropie de ideile acestui roman ca de o scriere Science-Fiction sau de o poveste alegorica . Din partea legiunilor de fani si adepti ai lui Redfield , eram gata sa-i acord aceasta circumstanta atenuanta .Apoi , am citit „Cele Noua Viziuni/Ghid Experimental” ,scrisa impreuna cu Redfield ,o carte de autoajutorare de tip spiritual New Age ,si mi-a devenit clar ca el scrisese fiecare din cuvintele celor Noua Viziuni mult mai literal decat as fi putut vreodata sa imi imaginez .Deci in „Profetiile de la Celestine” nu avem un roman, ci , pur si simplu un tratat total neartistic al mesajelor de ghidare si salvare a umanitatii ale autorului ;numai dupa meritele acestor idei trebuie evaluata aceasta carte si popularitatea sa .
Esenta mesajului lui Redfield este ca universul e facut din energie care evolueaza spre forme si stari mereu mai inalte de vibratie : de la energie pura la atomi de hidrogen la atomi multivalenti la molecule la materie organica la viata la umanitate si eventual mai departe , la o stare de fiinta transcorporala inteligenta . Stagiul final implica posibilitatea oamenilor de a dirija constient aceasta evolutie , invatand sa isi ia energia psi direct din contactul cu natura mai degraba decat din conflictul interpersonal (care conflict interpersonal deriva doar din lupta oamenilor unii cu altii pentru a acapara energie psi ). Ultimii 50 de ani au fost preludiul catre zorii acestui stadiu final , pe masura ca societatea recastiga constienta spiritualitatii , misticii , semnificatiei pline de scop a aparentelor coincidente .
Pe masura ce imi croiam drumul prin desertul arid , minat de jargon, care e romanul lui Redfield , ingreunat de baraje dupa baraje de clishee self-help stil anii ’80 brutal de prozaice ,si clipind la lucirea platitudinilor stralucitoare si miscatoare New Age , nu am putut sa ma impiedic de a ma iontreba : pentru numele lui Dumnezeu , ce vad oamenii in aceasta banala adunatura de cioburi ? Dar, pana cand am terminat de citit cartea , cred ca am inteles de ce atat de multi oameni au fost inspirati de aceasta acadea-pentru-suflet new age scrisa atat de prost .
Profetiile de la Celestine vorbeste contra gandirii reductioniste si a materialismului ( atat filosofic cat si comercial ). Cartea ofera un seducator de rar optimism asupra viitorului si naturii umane . Exista promisiunea unei auto-imbunatatiri spirituale facile si naturale , care poate fi obtinuta fara structura , disciplina si recompensa tarzie a religiei traditionale .Si , poate mai atragatoare , promisiunile lui Redfield ca luptele , si incertitudinile vietii la sfarsitul secolului 20 sunt doar durerile nasterii viitoarei re-treziri spirituale . Intrebarile existentei si intelesului cu care artistii si ganditorii si scriitorii s-au luptat in ultimul secol primesc raspunsuri in limbaj fara ocolisuri ,direct si cotidian , impachetate ca daruri le in promisiunea de speranta si disponibilitate universala .
Profetiile de la Celestine ating probleme reale si larg raspandite : invechirea rationalismului , dezorientarea ideologica , angoasa existentiala , foamea de mister , dorul de Dumnezeu , dorinta de speranta si sens si bunatate umana . Redfield se adreseaza intr-adevar unor intrebari importante pe care le aprob profund , dar raspunsurile lui sunt subtiri si ridicole .Si , pentru ca se adreseaza acestor probleme in termeni atat de simpli si usorde digerat , el a capturat imaginatia miilor de oameni care niciodata inainte de Profetiile de la Celestine , nu si-au privit in fata grijile .Desi sunt bucuros sa stiu ca din ce in ce mai multi oameni se gandesc la aceste intrebari spirituale si existentiale , ma ingrijoreaza faptul ca pentru fiecare persoana care va cauta raspunsurile pe teren mai sigur , vor fi zece alte persoane care vor lua drept bun nonsensul instabil al raspunsurilor lui Redfield sau vor lasa deoparte intrebarile , in bloc .
Cu toata bunavointa , cred ca se poate si mai rau decat sa urmezi invataturile concrete si cotidiene gasite in Profetiile de la Celestine : iubeste-ti vecinii; Mananca mai multe legume ;redu consumul ; mediteaza; conserva natura curata ; fii de ajutor oamenilor ; nu raspunde apatiei sau maniei cu aceeasi moneda .Pentru ca spiritualitatea , sau filosofia , sau cosmogonia , sau ce va fi ea , a lui Redfield este prea naiva , superficiala si fantastica pentru a avea rezultate de durata .
Nu ma deranjeaza Profetiile de la Celestine doar pentru ca aduce raspunsuri usoare la probleme grele . Orice religie sau sistem filosofic ar trebui sa aiba un loc putin adanc unde oamenii se pot balaci , stropi si uda pe picioare inainte de a fi dusi la apa adanca in care e de gasit iluminarea , cresterea si puterea . Ma deranjeaza Profetiile dela Celestine pentru ca nu are deloc adancime ; este ca o piscina mica ,plina de filozofii , plina de rasete de copii si soare si poze de pesti colorati si apa incalzita de pipi . ”

Asadar, cum ne putem feri de acest fast-food spiritual? cum recunoastem caile gresite, apa de ploaie, ratacirea ?

Anunțuri

Noiembrie 10, 2007 - Posted by | Uncategorized

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: